Klassisk våtrakning

RAKNING!

"Men min fru använder också plasthyvel..?" Visste du att vi män har egna högklassiga redskap för att vårda våra ansikten, så försök undvika Venus-hyveln till ditt sista andetag. I många saker är det bäst att ära traditioner och så är det även med rakning. Rakning sköter vi fortfarande med samma redskap som våra förfäder, det är så äkta män gör. 

 

FÖRBEREDNING

Här får du en bra DIY-guide angående rakning ifall du inte har pengar att springa hos en barberare och rakas. Ställ dig framför en spegeln och klappa dig på axeln, då börjar vi... Du borde nu hitta i din närhet en rakkniv, shavette eller en traditionell rakhyvel (ifalll du hittar endast plasthyvlar så kan du sluta läsa vidare). Dessutom behöver du rakolja, rakkräm eller -raktvål samt rakborste och rakskål för löddrandet. 

 

LÖDDRING & BREDNING

Rakkräm (Shave Cream)

Fukta ansiktet och rakborsten med vatten. Skaka överlopps vattnet av borsten. Ta ett fingermått rakkräm och placera det på rakborsten eller i en rakskål (du kan skumma rakkrämen rakt mot ansiktet ifall du vill). Ta rakborsten och skumma rakkrämen i skålen genom att vispa snabbt. Tillsätt några droppar vatten i skålen (eller borsten) ifall det behövs. 

Raktvål (Shave Soap)

Vät ansiktet och rakborsten med vatten. Skaka av överlopps vattnet av borsten. Applicera tvålen i borsten med snurrande rörelser. Tillsätt en tesked varmt vatten i rakskålen ock skumma upp tvålen med snurrande rörelse i skålen. Tillsätt mera vatten vid behov. När skummet är redo, bred ut skummet med rakborste på det området som skall rakas. Och igen med snurrande rörelse. 

RAKKNIV

Traditionerna i ära! Rakkniv är en kniv planerad enbart för rakning. Rakknivens blad är oerhört vasst och förutsätter kunskap av användaren. Rakknivens skaft kan tillverkas av nästan vad som helst, men vanligast är den gjord av träd eller plast. Bladet kan vikas in i skaftet, vilket skyddar bladet då det inte används. Användning av en traditionell rakkniv kräver tid och nerver innan man lär sig rätt teknik. Rakkniven är vass redan då du tar den ur paketet, men den bör ändå vässas före varje rakning. Innan första användning, rekommenderar vi att vässa kniven hos en professionell smed. Rakkniv är något man ärver från far till son, högklassig handrbete håller genom en lång tid. 

Vi gjorde en egen video angående rakning, du kan kika den här!

SHAVETTE

Shavette påminner om en rakkniv, men skillnaden mellan dessa två märker man på bladet. Shavette har nämligen bytbara rakblad. Med Shavett får du samma känsla och noggrannhet som med rakkniv med bladet är bytbart. Alla shavette och rakblad i Dick Johnsons sortiment passar ihop kors och tvärs, så du kan inte välja fel. Med shavette är rakning enkelt och allt börjar med rätt och stadigt grepp. Shavette är också ett bra redskap för att snygga skäggkanterna. Ahh vad noggrant!

TILL SLUT

Skölj ansiktet med vatten. Nu är du en lika tuff kille som din farfar förr i tiden. Men så tuff är du ändå inte att din hud skulle inte behöva lite hjälp efter rakningen. Ett bra alternativ är att massera alunasten mot ansiktet. Alunasten definsierar och lugnar huden efter rakning samt vårdar möjliga sår och minskar irritation. Nu behöver du after shave kräm eller liknande fuktande kräm. Bred ut lämpligaste krämen för dig och rädda din hud från att torka ut. 

Kolla här hela vårt sortiment med rakprodukter!