Pomada, Hårvax - Va fan?

Hur mycket är för mycket? Hur vet man ifall man gör fel? Kommer jag aldrig att vara lika snygg som Ryan Gosling? Det finns mycket frågor och tvivel innan man börjar forma håret med pomada. En lockande möjlighet kan snabbt förändras till en pinsam situation.

Glans eller ej?

Ifall vi är ärliga: Det finns inte något sånt som passar alla, one-size-fits-all gäller inte med pomador. Men men ivrigt testande och experimenterande hittar man nog sitt. Ifall ditt hår är mera torrt och strävt, så testa på något glansigt som Layrites Original eller Reuzels High Sheen. Båda har egenskaper som ger håret en snygg glans, utan att håret verkar vått. Däremot, ifall ditt hår brukar bli lätt fettigt, speciellt under sommaren, gäller det att köra med matte paste som Dapper Dan eller Copacetic Clay. Pro Tip: Mixa ihop pomador för att hitta rätta balansen för ditt hår!

Fukt skadar inte!

Många grabbar har den uppfattning, att håret skall vara helt torrt innan man applicerar pomada.  En aning fuktigt hår är i verkligheten bästa utvägen, för att nå bästa smidigheten och formbarheten. Helt torrt hår är svårare att kontrollera och ifall håret är för vått, så suger håret inte i sig pomadans naturliga oljor. Försök slå till med pomadan ungefär 5-10 minuter innan håret har torkat helt och hållet, samma fenomen då du stiger ur havet, skakar på huvudet och låter solen sköta om resten.

För lite pomada? För mycke pomada?

När man tänker på frågan, “hur mycket pomada skall jag använda”, har vi stött på allt från en droppe till en klick. Men samma regel här, det varierar bland olika sorter och användare. Som sagt, det är bäst att börja med lite mindre och tillsätta vid behov. Överlopps pomada får du bort bara genom att tvätta. Så du sparar tid och nerver när du provar dig fram, istället för att ha en jävla geggamoja i skallen.  

Börja med att skrapa cirka en tesked med ditt pekfinger ur burken, och flytta klicken över till andra handflatan. Gnugga ihop dina händer och fingrar på samma sätt som om du skulle tvätta dem, tills du har ett smidigt lager pomada över händerna.

 

Gör din barberare stolt med dina pomade skills

Som i fotboll, så även med pomada är första beröringen allra viktigast. Några tycker om att börja bak, medan andra hugger i luggen. Vi säger att the right way to do it, är att börja överallt samtidigt. Det betyder att man använder båda händerna, på vardera sida, som om man skulle applicera schampo. Luft rakt upp på ända, för att få pomada nära hårbotten. Att spika håret upp hjälper även att breda pomadan jämnt överallt utan klumpar.

 

Snedbena kanske?

Använd kam (eller händerna för ruffsigare look) för att ordna och forma håret. Med hjälp av kam får du en noggrann snedbena. Tillsätt pomada när du fått håret som du vill. Längre hår jobbar man uppåt och kortare försöker man få hållas nere.

Luggen snyggt bak med pomada 

Tricket med att få luggen som en “våg” bakåt kan vara krångligt i början. Elle överhuvudtaget att få håret att hållas bort ur ansiktet. Börja med sidorna, dra sidorna bakåt med en passlig mäng pomada. Efter det fortsätt att kamma håret uppe på huvudet till sidan (samma riktning som snedbenan) och till sist dra din lugg rakt bakåt. Var inte ledsen, det är sällan man lyckas på första gången. Öva dig fram! När man lär sig känna till sitt hår och hittar rätt pomada så blir det perfekt!

Hur är det med bakhuvudet?

Till sist, glöm inte bakhuvudet!  Fast du själv inte ser det, så andra gör det. När framsidan är okej, ta en knipa pomade och dra händerna uppifrån nedåt längs bakhuvudet. Såja, nu är du snygg i alla 360 vinklar.

0 comments

Kommentera