My Own Barber

Klockan är typ 12 eller något, jag är ledig idag men min kära fästmö är tillbaka på jobbet efter all jul- och nyårsstress så jag är ensam hemma och kör en slappardag med mina älskade skitungar. Sonen har somnat framför iPaden som kör “pappa giiis” på Netflix. Dottern sitter med sina trådlösa hörlurar och kollar på YouTube. Detta är ett tillfälle att för pappan i hushållet att lurva av sig lite i lugn och ro, bästa fästmön klippte mig dagen innan så nu är det skäggets tur att skulpteras, men det tar jag hand om själv.

 

Likt en indian tassar jag ljudlöst iväg. Steg ett är att få ner längden på lurvet på hals och kind med trimmern, jag kör inte helrakning då jag odlar skägg, och som vanligt så tar batteriet slut när man NÄSTAN är klar, hur fan kan det alltid vara så. I med den i laddaren, under tiden trimmern laddar så tar jag fram mitt smörgåsbord av prylar som jag har till min lilla ceremoni. Pre cleansern ligger i duschen redan, rakhanddukarna framtagna, nytt blad i rakhyveln fixat, rakolja, rakkräm och tvålskål framtaget, rakborsten, sist men inte minst after shave. Nu har trimmern fått det där lilla extra för att slutföra sitt uppdrag. Efter trimningen så är det skäggstråsmassaker över hela handfatet, så kan det fan inte se ut, detta städas undan och torkas bort, det ska vara fint när man ska köra igång efter duschen.

 

Jag hoppar in i duschen, drar upp värmen så den är näst intill olidlig, vaskar av mig och kör en pre cleanser så att hals och ansikte blir ordentligt rent innan våtrakningen, i kombination med den varma duschen så blir skäggstubben och huden lite följsammare och mjukare. Jag hade gärna duschat och haft stängd dörr så att värmen och den fuktiga luften håller sig kvar under rakningen, men jag vill gärna höra ifall sonen vaknar så man får köra med öppen dörr. Det är fantastiskt obehagligt när man kommer ut blöt från de behagliga 40 grader duschvattnet höll och ut i de 20 grader som huset håller för tillfället, man fullkomligt känner hur hud och diverse övriga lemmar försöker gömma sig på grund av temperaturförändringen.

 

Väl avtorkad så drar jag på några droppar rakolja på halsen, varför kanske du undrar, jo för om man ser ut som Bigfoot och har känslig hud så hjälper rakoljan till att resa skäggstråna och mjukar upp dem ytterligare och ger ett litet extra glid, mycket varsammare mot huden. Ovanpå detta tar jag en varm blöt handduk som jag svingar runt halsen lite nonchalant, riktigt gött. Det hade suttit fint med en Old Fashioned ståendes bredvid på handfatet nu, men det är för tidigt att grogga nu tyvärr, även fast Don Draper groggade dygnet runt.

 

Dags att skumma lite lödder, detta steg är riktigt kul, klämmer ut en sträng som dimper ner i rakskålen, vrider på varmvattnet och blöter ner rakborsten, när den är blöt så är det bara att köra igång vispandet, 3–4 gånger blöter jag ner borsten och tillsätter vatten, sen skummar jag löddret tills det har en behaglig konsistens, när jag tar upp borsten från löddret och det formas en fin spetsig topp av löddret så är det klart. Sen är det bara att köra igång, på med lödder på kinder och hals, jag masserar in löddret ordentligt med cirkelrörelser, sen får det sitta någon minut eller två innan jag kör igång.

 

 

Hej på dig rakhyveln, detta är faktiskt lika läskigt varje gång, även fast jag gjort det några gånger nu så jag hyser stor respekt för det lilla sylvassa bladet, håller man rakhyveln i fel vinkel eller är det minsta ouppmärksam så kan det resultera i sjukt osköna skärsår. Rakhyveln känns som Crocodile Dundees Bowiekniv när jag börjar karva loss på kinderna, håller rakhyveln i ca 30 graders vinkel UTAN att trycka, rakhyvelns egna tyngd sköter jobbet, man känner snabbt vilken vinkel man ska ha, och efter varje drag med hyveln så sköljer jag av den i varmt vatten under kranen. Efter att ha kört av kinderna tar jag på lite ny rakolja för varv två, man vill inte dra flera gånger på samma ställe utan glid vill jag lova, fyfan vad ont det kan göra, man kan få brännsårsliknande fält av friktionen. Rakoljan på kinderna tar jag för att kunna se bättre och skapa en skarpare kan mot skägget, skäggväxten dessutom är inte lika påtaglig på kinden som på halsen, så det skulle nog fungera att bara köra rakolja där. Sedan är det dags för halsen, känner efter med lillfingret först så jag vet vilken håll skäggstubben pekar åt, man måste ta första repan medhårs, annars kan det kännas lite, jag tar tag i huden med den andra handen och sträcker ut huden så jag kan raka så nära som möjligt. Nu sticker ju såklart mitt skägg åt all möjliga håll på halsen så detta tar lite tid, fattar inte att man kan ha så mycket virvlar på ett och samma ställe, men med lite tålamod och försiktiga men bestämda rörelser så är omgång ett klar. Dags för omgång nummer två, jag torkar av halsen med min blöta handduk och applicerar några droppar rakolja till och sedan ett lager raklödder till, sedan drar jag rakhyveln från sidan på skäggstrånas riktning. Om jag nu hade velat så skulle jag köra en tredje gång, denna gång mot skäggstrånas riktning, men det hoppar jag över, min hud fixar inte det, men efter mer träning och härdning kanske det går.

 

 

Efter att lite slarvigt torkat av hals och kind med min blöta handduk så tvättar jag av halsen försiktigt men noga med kallt vatten, detta för att porerna ska stänga sig igen, baddar sedan halsen försiktigt med en torr handduk, sedan så tar jag några droppar after shave balsam som jag försiktigt baddar hals och kind med, så jävla syndigt skönt. Medan hals och kind torkar så gör jag rent efter mig, tvättar av allt och torkar av alla pinaler noggrant så att de är redo för nästa gång. När halsen och kinderna torkat så tar jag en omgång after shave balsam till, bara för att jag kan.

 

Detta är en upplevelse som alla borde testa på hemma, men man måste ha gott om tid att göra det, det är min personliga åsikt i alla fall. För mig tar detta ca 40 minuter, med trimning, förberedelser, dusch och våtrakning samt städning. Sen är det väldigt viktigt att man gillar dofterna på produkterna man använder sig av, annars kommer det inte bli en lika tillfredsställande upplevelse.

 

Jag är inte på något sätt ett proffs på området våtrakning, snarare en glad och nyfiken amatör som läst otaliga bloggar, kollat instruktionsvideos på Youtube etc., men sedan har man ju såklart snappat upp lite saker själv under tiden också.

 

Produkterna jag använde mig av hittar du recensioner på här:

Mühle rakhyvel

Mühle rakhandduk

Mühle tvålskål

Slammer Gear Rakborste

The Dudes Pre Cleanser – Step one

The Dudes Shave Oil – Step two

The Dudes Shave Cream – Step three

The Dudes Shave Balm – Step four

 

/ Daddy Deuce

0 comments

Kommentera