Mühles rakprylar

Mühle rakhyvel

Förpackningen är av tunn kartong med Mühles grågröna färgton, diskret, stilig och ganska anspråkslös. På framsidan är kartongen skuren och vikt så att rakhyveln är synlig. I förpackningen ligger det en instruktionsbok (tack!) och rakblad. Enligt mig en ganska tråkig förpackning, stilig men tråkig, men Mühle behöver inte ha en säljande förpackning, de har tillverkat tyska kvalitetsprodukter sedan 1945, det talar för sig själv.

 

Rakhyvlar finns ofta i två olika varianter “closed comb” eller “open comb/tooth comb”, båda är så kallade “safety razors”, den här modellen har closed comb vilket innebär att det inte är lika lätt att skära sig, bladet är lite mer gömt än på open comb.

 

Den här typen av rakhyvel har jag länge kollat på, men inte riktigt vågat slå till på grund av rädsla. Nu har jag en och den är fantastiskt vacker, tyngden i handen, hantverket, känslan, det är oslagbart, och samtidigt fullkomligt skräckinjagande. Detta är nog en de få gånger jag faktiskt läst en instruktionsbok, hur ska bladet sitta, vilken vinkel ska man ha på rakhyveln vid våtrakning etc., allt detta finns med i instruktionsboken som tur är. Men jag ska villigt erkänna att jag plöjde ett par instruktionsvideos på YouTube också innan jag skred till verket första gången. Nu sitter vinkeln på 30 grader automatiskt och våtrakning är en liten ceremoni i sig med en massa olika roliga små tillbehör, se bara till att ha en stund över i lugn och ro innan du sätter igång, man ska inte stressa igenom detta, då försvinner magin.

 

Att köra våtrakning med en riktig gammal hederlig rakhyvel har respekt med sig, men efter lite träning och en stadig hand så sitter det i muskelminnet. Det viktigaste av allt, dra aldrig två gånger på samma ställe utan att fylla på med ytterligare raklödder eller rakolja, annars är risken stor för irriterad hud och möjliga skärsår.

 

Skulle vara coolt att testa en “riktig” rakkniv någon gång, men det kräver sin man och en extremt stadig och självsäker hand, jag kör nog vidare på det här alternativet ett bra tag till och låter barberaren sköta kniven…

 

Betyget blir 4 av 5, en enastående pryl, det hade fått full pott om det hade följt med någon typ av skydd att sätta över rakhuvudet på rakhyveln, om man har barn hemma som av misstag skulle få tag på den kan det få katastrofala följder.

Rakhyveln hittar du här.

 

Mühle rakhandduk

Förpackningen är av tunn kartong med Mühles grågröna färgton, diskret, stilig och ganska anspråkslös, påminner om presentkartongerna man får i butikerna vid juletid. På framsidan är det ett utstansat hål så man kan se handdukarna innan man köper dem, det är två stycken handdukar i förpackningen. Man dreglar inte när man ser förpackningen, Mühle behöver dock inte ha en säljande förpackning, de har tillverkat tyska kvalitetsprodukter sedan 1945, det talar för sig själv.

 

Handduken är av 100 % bomull och vävd i vävtekniken våffelväv, Längst ner på handduken så tar våffelväven slut och övergår i en platt väv. Vad den platta väven har för vävteknik är jag lite osäker på, men om jag skulle gissa så är den vävd med oliksidig kypert, högerkypert på baksidan och korskypert på framsidan där även ordet RASURKULTUR sticker upp från väven, fränt! Den känns inte som en vanlig handduk, den är lite hårdare stramare men ger samtidigt en mjuk känsla tack vare våffelväven. Som med alla handdukar ska man tvätta dem innan användning, UTAN sköljmedel. När det väl är gjort så kan jag bara bekräfta att den har en mycket bra uppsugningsförmåga om man fördrar att använda den torr vid våtrakningen. Jag har både och då det är 2 handdukar i förpackningen, jag blötlägger en av handdukarna i varmt vatten och har den som halsduk ett tag medan jag gör de sista förberedelserna innan rakning, fantastiskt skönt. Handduken håller värmen mycket bra.

 

Varför ska man ha en speciell handduk vid våtrakning? Ja varför inte, jag personligen vill inte använda samma som man har när man tvättat händerna efter blöjbyten, matlagning, toalettbesök etc., man vill ha något renare då man med ganska stor sannolikhet får något litet skärsår på halsen, så för att undvika infektioner etc. så är det skönt att ha en par dedikerade handdukar till våtrakning.

 

Betyget blir 4 av 5, det känns fantastiskt lyxigt med dedikerade handdukar till just våtrakning, och det är mycket bra kvalitet på dessa handdukar, efter tvätt kan de behöva plantorka så de håller sin strikta form. Jag torktumlar alltid handdukar så de blir så mjuka som möjligt, detta sliter mycket på handdukarna och får allt att tappa formen, men sliter man lite i dem medan de är blöta så ser de relativt OK ut när de är torra. De hade fått full pott om de hade varit svarta, då jag har grov skäggväxt så får jag dra rakhyveln några gånger på samma ställe och i olika riktningar, detta gör dessvärre att man får små blödningar lite här och där, blod och vita handdukar går inte riktigt hand i hand, men tar man itu med dessa småfläckar direkt så är det inget problem.

Rakhandduken hittar du här. 

Mühle tvålskål

 

Förpackningen är av tjock kartong med Mühles grågröna färgton, diskret, stilig och ganska anspråkslös. Det enda på förpackningen som sticker ut är Mühles logotyp i vitt. En tämligen trist kartongkub som inte avslöjar vad som finns inuti. Mühle behöver inte ha en säljande förpackning, de har tillverkat tyska kvalitetsprodukter sedan 1945, det talar för sig själv.

 

Detta är min första rakskål, jag har tidigare använt mig av glasskålar från köket eller en gammal kaffemugg. Den här svarta och lagom tunga tvålskålen av porslin är bara så sjukt jävla snygg, den har en riktigt skön känsla av “old school”, mitt på kroppen har den Mühles logga i vitt, klass. Storleken är klockren, den är lite större än en kaffemugg och de lite vinklade kanterna gör vispandet av rakkrämen till en dans. Inuti har tvålskålen tre små fartgupp som gör att rakkrämen inte fastnar kvar på borsten vid skumning, ett helt klart plus, utan dessa kan man få vispa som en galning, som vid vispningen av äggulan till en mumsig bearnaisesås. Den lilla knoppen på sidan är det perfekta handtaget, visst ett öra är väl alltid bäst, men det ger inte rätt känsla. När man skummat upp lödder med hjälp av rakborsten och ställer kalaset på handfatet så är det bara så jävla snyggt.

Kort och gott, det finns INGEN snyggare rakskål, 5 av 5!

Rakskålen hittar du här. 

/ Daddy Deuce

0 comments

Kommentera