Hur väljer man rakkniv?

RAKKNIVENS HANDTAG

Metall, trä, plast… Vad är rätt material då det kommer till rakkniv? Smaksak då det kommer till rakknivens utseende, men materialvalet påverkat också greppet. Materialvalet påverkar också plånboken, men kom ihåg att rakkniven är en långvarig investering!

 

Stadigt grepp är viktigt då man rakar med rakkniv. Det materialet som sitter bäst i egen hand kommer via erfarenhet. Alltså testa, testa och testa. Då man jobbar med en vass kniv, vill man vara säker att rakkniven hålls i handen, även när den är våt.

 

RAKKNIVETS BLAD

Då man har något vasst mot kinden, vill man att det skär extremt noggrannt och är av hög klass. Då bladet är vasst och skär noggrannt, är rakningen behaglig.

Rakknivens blad är hårt men elastiskt. Stålet är tillverkat så att det håller användning, som gör att bladet inte slits eller rostas, ifall du sköter om kniven rätt! Rakkniven går igenom en  brutal tillverkningsprosess, som försäkrar att rakkniven håller från far till son.

Storleken på rakknivets bland anges i tum. Vanligaste storlekar är 5/8 (mindre)  och 6/8 (större), som är alltså storleken på själva bladet. Bladets storlek påverkar hela rakknivens vikt och och hur kniven beter sig. Då man väljer mellan olika storlekar, skall man komma ihåg att bladet måste vara tillräckligt stort, så det syns bakom fingrarna under rakningen. Smalare bland är lättare att hantera, men igen, rätta storleken hittar man genom att testa på olika alternativ.

Så ifall du har små händer ta en mindre  rakkniv och ifall du har större händer så ta en större rakkniv. Ifall du inte är säker så gäller det att börja med en mindre rakkniv. Din partner kan säkert berätta ifall du har små eller stora händer.

 

HÅLL VARA PÅ DIN RAKKNIV!

Rakkniven är ett lagom dyrt redskap, därför bör man sköta om den, så den håller en lång tid. Ifall man inte sköter om rakkniven rätt, måste man snabbt köpa en ny.

Efter rakning måste rakkniven rengöras. Alla skäggstrån och rakkräm skall putsas bort. Torka kniven skonsamt, utan att gnugga för mycket.

Håll rakkniven vass med hjälp av en strigel. Bladets egg skall vässan innan varje rakning, men tvätta aldrig rakkniven efter strigling. Du behöver endast tvätta den efter rakning. Efter rakning förvara rakkniven i ett torrt ställe, helst utanför badrummet, som brukar vara alltid lite fuktigt. Ibland är det bra att olja knivbladet, som gör att rakkniven tål bättre fukt och börjat inte att rosta.  

Ifall du är en nybörjare med rakkniven, gäller det att använda rakhyvel på svåraste ställen och så småningom flytta över bara till rakkniv.

Klicka här för att kolla på rakknivar! 

0 comments

Kommentera